Aptitudini minime necesare pentru conducerea unui autovehicul

      ORDINUL 1162/2010 CONDUCERE UNUI AUTOVEHICUL: 

      În sensul prezentului ordin, conducătorii auto se clasifică în două grupe: a) grupa (1): conducători auto ai autovehiculelor din categoriile A (motociclete cu sau fără ataş şi tricicluri cu motor cu puterea de peste 15 kW), A1, A2, AM (mopede); B (autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8; ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg; ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg), B1 și BE; 

      b) grupa (2): conducători auto ai autovehiculelor din categoriile C (autovehiculul, altul decât cele din categoria D sau D1, a cărui masă totală maximă autorizată este mai mare de 3.500 kg şi care este proiectat şi construit pentru transportul a maximum 8 pasageri în afara conducătorului auto - camion, vehicul de mare tonaj; ansamblul format dintr-un autovehicul din categoria C şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg), CE, C1, C1E; D (autovehiculul destinat transportului de persoane având mai mult de 8 locuri pe scaune, în afara locului conducătorului - autobuz; se poate ataşa o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg), DE, D1 și D1E. c) altele: Tr (tractoare agricole sau forestiere), Tb (troleibuz), Tv (tramvai)

      NORMELE DE APLICARE ALE ORDINULUI 1162/2010:

      🩺 VEDEREA: Se acordă o atenție deosebită acuitatii vizuale, câmpului vizual, capacitatii vizuale în condiții de luminozitate redusă, sensibilitatea la lumină puternică și contraste, afecțiunilor oculare care periclitează conducerea în condiții de siguranță; - grupa (1): acuitate vizuală minim 0,5 FC sau CO. Câmpul vizual orizontal >120°. Atunci când se detectează sau se declară o afecțiune oculară evolutivă, solicitantul trebuie să efectueze unele examene periodice în cadrul unei unități autorizate. Persoanele care utilizează doar un ochi (ex diplopie) trebuie să aibă o acuitate vizuală de cel puțin 0,5 FC sau CO; după pierderea vederii la un ochi, se interzice conducerea autovehiculului minim 6 luni; - grupa (2): persoanele care solicită eliberarea permisului de conducere sau reînnoirea acestui permis trebuie să aibă acuitatea vizuală min. 0,8 la ochiul cel mai bun și de cel puțin 0,1 la celălalt ochi CO. 

      🩺 AUZUL: Media pragurilor auditive pe audiograma tonală în câmp liber pentru 500, 1.000, 2.000 și 4.000 Hz să fie mai mică de 40 dB HL pentru fiecare ureche în parte și pentru fiecare ureche hipoacuzică cu corecție protetică adecvată. Solicitanții care prezintă hipoacuzie profundă bilaterală care nu poate fi corectată la nicio ureche pot fi încadrați doar în grupa 1 dacă vehiculul dispune de oglinzi mai mari. Pentru solicitanții care prezintă hipoacuzie cu sau fără corecție protetică, după caz, și care solicită permis auto pentru grupa 1 se eliberează avizul apt/apt condiționat, cu recomandarea echipării autovehiculului potrivit prevederilor (Punctul 2, 1049/2019).

      🩺 HANDICAPUL LOCOMOTOR: Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite pentru candidații ori conducătorii auto care prezintă afecțiuni sau anormalități ale aparatului locomotor care fac periculoasă conducerea unui autovehicul. [1]: Reînnoirea permiselor de conducere candidaților ori conducătorilor auto cu handicap fizic este posibilă, cu anumite restricții, numai cu avizul unei unități de asistență medicală autorizate, acordat în urma evaluării medicale a afecțiunii sau anomaliei și, în cazul în care este necesar, a efectuării unui test practic. Avizul acordat trebuie să precizeze ce tip de modificare este necesară la vehicul și dacă respectivul conducător auto trebuie să poarte un dispozitiv ortopedic, în măsura în care proba de verificare a aptitudinilor și comportamentului demonstrează că, utilizând un astfel de dispozitiv, conducerea vehiculului nu ar fi periculoasă.

      🩺 BOLI CARDIOVASCULARE: Afecțiunile sau bolile cardiovasculare pot determina o alterare bruscă a funcțiilor cerebrale, care constituie un pericol pentru siguranța rutieră, reprezentând un motiv pentru interzicerea, cu titlu temporar sau permanent, a conducerii unui autovehicul. În cazul următoarelor afecțiuni cardiovasculare, candidaților le pot fi reînnoite permisele de conducere auto numai după ce afecțiunea în cauză a fost efectiv tratată și sub rezerva avizului eliberat de medicul de specialitate cardiologie și, după caz, prin efectuarea unui control medical periodic; a) bradiaritmii - boală de nod sinusal și tulburări de conducere și tahiaritmii, aritmii supraventriculare și ventriculare, cu antecedente/episoade de sincopă cauzate de tulburările de ritm (1); b) bradiaritmii - boală de nod sinusal și tulburări de conducere cu BAV grad II Mobitz II, BAV grad III (2)

      c) tahiaritmii supraventriculare și ventriculare cu: cardiopatie structurală și tahicardie ventriculară susținută (1); d) simptome de angină; f) implantare sau înlocuire a unui defibrilator sau un șoc adecvat sau inadecvat produs de un defibrilator; g) pierdere tranzitorie a stării de conștiență și a tonusului postural, caracterizată prin debut rapid, durată scurtă și revenire spontană din cauza unei hipoperfuzii cerebrale globale, suspectată a fi de origine reflexă, din cauze necunoscute, fără semne de boli cardiace subiacente; h) sindrom coronarian acut; i) angină stabilă, dacă simptomele nu sunt declanșate de un efort fizic ușor (1); j) intervenție coronariană percutanată; k) operație de bypass coronarian cu grefă; l) infarct sau accident ischemic tranzitoriu; o) insuficiență cardiacă: clasele NYHA I-III (1) sau clasele I-II, cu FE >35% (2); p) transplant de cord; q) dispozitiv de asistență cardiacă; r) chirurgie valvulară

      s) hipertensiune arterială malignă (mai mare sau egala cu 180/110 mmHg) asociată cu o deteriorare iminentă sau progresivă a organelor; u) cardiopatie congenitală; v) cardiomiopatie hipertrofică fără sincope; w) sindrom de QT lung însoțit de sincope, torsada vârfurilor sau QTc mai mare de 500 ms (1). NU SE REINNOIESC (1): boli vasculare periferice - anevrism aortic toracic și abdominal (diametrul maxim al aortei predispune la risc de ruptură bruscă); insuficiență cardiacă: clasa NYHA IV; cardiopa- tie valvulară însoțită de regurgitare Ao, stenoză Ao, regurgitare mitrală sau stenoză mitrală (NYHA IV) sau dacă au existat episoade de sincopă; sindrom Brugada cu episoade de sincopă sau revenire din moarte cardiacă subită; cardiomiopatii: se evaluează riscul de producere a unor evenimente subite prezentat de candidații sau de conducătorii auto cu cardiomiopatii cunoscute.

      🩺 DIABETUL ZAHARAT: hipoglicemie acută - este necesar ajutorul unei alte persoane; hipoglice- mie cronică - al doilea episod de hipoglicemie acută în decursul a 12 luni. Un conducător auto care suferă de DZ și care urmează un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei trebuie să demonstreze că înțelege riscurile hipoglicemiei și că este capabil să țină sub control aceste episoade; nu se reînnoiesc permisele de conducere auto în cazul solicitanților sau conducătorilor auto care nu au primit informații referitoare la aceste riscuri și nu sunt deplin conștienți de implicațiile hipoglicemiei. În cazul în care un candidat sau un conducător auto cu DZ urmează un tratament medicamentos, eli- berarea sau reînnoirea permiselor se efectuează numai pe baza avizului medicului diabetolog și, după caz, pe baza unor controale medicale periodice efectuate la intervale de max 5 ani; 

      🩺 AFECTIUNI NEUROLOGICE: Permisele de conducere nu sunt reînnoite conducătorilor auto care suferă de afecțiuni neurologice grave, în afara cazului în care solicitarea se bazează pe un aviz medical autorizat. Tulburările neurologice asociate afecțiunilor sau intervențiilor chirurgicale care afectează sistemul nervos central sau periferic, conduc la deficiențe senzoriale/motorii și afectează echilibrul și coordonarea. Epilepsia este definită ca atare dacă au avut loc două sau mai multe crize de epilepsie la un interval mai mic de 5 ani. O persoană care a avut o criză inițială/izolată ori și-a pierdut conștiența trebuie sfătuită să nu conducă autovehicule. Este necesară întocmirea unui raport de specialitate în care să se precizeze perioada în care este interzisă conducerea și monitorizarea ulterioară necesară. Este foarte important să se identifice sindromul epileptic specific și tipul de criză pentru evaluare (inclusiv riscul producerii unor noi crize) și prescrierea terapiei corespunzătoare.

      EPILEPSIE: Conducătorilor auto (1) trebuie să li se monitorizeze capacitatea de a conduce până când trec cel puțin 5 ani fără nicio criză; pot fi declarați apți pentru condus după trecerea unui an în care nu au mai avut loc crize. Crize exclusiv în timpul somnului: Dacă apar atacuri sau crize în timpul perioadei de veghe, este necesară o perioadă suplimentară de un an fără crize înainte de acordarea sau reînnoirea permisului. Crize provocate de schimbarea sau eliminarea terapiei medicamentoase antiepileptice la recomandarea unui medic: Pacientul poate fi sfătuit să nu conducă timp de 6 luni de la încetarea tratamentului. Crizele care apar în timpul schimbării sau eliminării tratamentului medicamentos prescris de medic duc la interzicerea conducerii pentru 3 luni dacă se reia tratamentul anterior. Crize de epilepsie provocate: solicitantul care a avut o criză de epilepsie favorizată de un factor provocator care este improbabil să apară în timpul conducerii poate fi declarat apt în funcție de avizul neurologic. După un episod acut trebuie să se facă o EEG și un examen neurologic corespunzător.

      🩺 SINDROMUL DE APNEE IN SOMN: Cuprinde sindromul de apnee în somn de tip obstructiv mo- derata - episoade de apnee și hipopnee pe oră (indice apnee-hipopnee) între 15-29 si sindromul de apnee în somn de tip obstructiv severă cu indice de apnee-hipopnee de >30, ambele fiind asociate cu somnolență diurnă excesivă. Permisele de conducere pot fi eliberate candidaților sau conducătorilor auto care prezintă sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv și care dovedesc că își controlează afecțiunea în mod corespunzător, că respectă un tratament adecvat și că prezintă îm- bunătățiri în ceea ce privește somnolența, dacă este cazul, fapt confirmat de un aviz medical autorizat. Trebuie să facă obiectul unei examinări medicale periodice, la intervale care să nu depășească 3 ani (grupa 1) sau un an (grupa 2) pentru a se stabili măsura în care respectă tratamentul, necesitatea de a continua tratamentul și menținerea unei vigilențe adecvate.

      🩺 TULBURARI MINTALE: Permisele de conducere nu sunt reînnoite în cazurile candidaților ori conducătorilor auto care prezintă următoarele afecțiuni (1): a) tulburări mintale grave, congenitale sau dobândite ca urmare a unor afecțiuni, traume ori intervenții neurochirurgicale; b) retard psihic sever; c) probleme comportamentale grave datorite vârstei sau tulburări grave ale capacității de judecată, comportament ori adaptabilitate. Sunt exceptate situațiile în care solicitările sunt însoțite de avizul medical autorizat și de controale medicale periodice. ALCOOLUL: Permisele nu se reînnoiesc în cazurile persoanelor care sunt dependente ori sunt incapabile să se abțină de la consumul de alcool atunci când conduc. După o perioadă de abstinență dovedită și numai cu condiția existenței unui aviz medical autorizat și a unor controale medicale periodice, permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite candidaților ori conducătorilor auto care au fost dependenți de alcool.

      🩺 DROGURI SI MEDICAMENTE: Permisele de conducere nu sunt reînnoite conducătorilor auto care sunt dependenți de substanțe psihotrope sau care fac abuz de ele în mod regulat, oricare ar fi categoria de permis care se solicită. Consumul regulat (1): Permisele de conducere nu sunt reînnoite în cazul persoanelor dependente de substanțe psihotrope care pot limita capacitatea lor de a conduce în sigu- ranță în cazul în care cantitățile absorbite sunt atât de mari încât au efecte negative asupra conducerii - medicamente sau combinații de medicamente (barbiturice, benzodiazepine si hipnotice inrudite - alprazolam, lorazepam; antidepretsive ADT, antiepileptice - acid valproic, lamotrigina, topiramat, gabapentina, pregabalina; antipsihotice - olanzapina, quetiapina, tiaprid, risperidona; relaxante musculare, analgezice opioide, AINS, hipoglicemiante, antihistaminice).

      🩺 AFECTIUNI RENALE: Pentru conducătorii auto (1), permisele de conducere pot fi reînnoite în cazul persoanelor cu insuficiență renală gravă, numai pe baza unui aviz medical autorizat și cu con- diția efectuării unor controale medicale periodice. Permisele de conducere pot fi eliberate sau reînnoite candidaților ori conducătorilor auto care au suferit un transplant de organe sau au un implant artificial care afectează capacitatea lor de a conduce, numai pe baza unui aviz medical autorizat și cu condiția efectuării unor controale medicale periodice. Ca regulă generală, permisele de conducere nu sunt reînnoite conducătorilor auto care prezintă afecțiuni susceptibile de a constitui sau de a genera o incapacitate funcțională care poate afecta siguranța rutieră, în afara situațiilor în care solicitarea se bazează pe un aviz medical autorizat și cu condiția efectuării unor controale medicale periodice.

      https://legislatie.just.ro/norme-ordinul-1162/2010 

      https://www.medichub.ro/substante-restrictionate


Comentarii