Cafea şi cărți [03]: Zece materiale minune

      EDITURA PUBLICA: De ce este transparentă sticla? Ce face ca un elastic să poată fi întins? De ce se îndoaie o agrafă? De ce materialele arată și se comportă atât de diferit? Acestea sunt genul de întrebări pe care și le pune mereu Mark Miodownik. Fiind un cercetător al materialelor renumit în lumea întreagă, Miodownik și-a petrecut viața explorând știința obiectelor din viața noastră, de la cele banale, precum un plic de hârtie, la cele neașteptate, precum betonul textil, dezvăluind secretele fascinante care stau la baza lumii noastre fizice. În cartea sa, Miodownik ne prezintă într-un mod foarte interesant materialele pe care le-a întâlnit într-o dimineață obișnuită, de la oțelul din lama de ras și grafitul din creion, la buretele din pantofii săi sport și betonul dintr-un zgârie-nori.

      Miodownik ne oferă un compendiu al celor mai uimitoare descoperiri științifice din lumea materi- alelor. De la ceașca de ceai la motorul cu reacție, de la cipul din siliciu la simpla agrafă de hârtie, ori de la plasticul din echipamentele noastre la elasticul din lenjeria intimă, viețile noastre sunt dominate de materiale minune. Plină de istorii fascinante ale miracolelor de inginerie care ne fac posibilă viața modernă, această carte te va face să privești cu alți ochi obiectele din jurul tău. "O carte dedicata unor minuni ascunse: abilitatile uimitoare ale materialelor pe care le consideram banale, plictisitoare si nedemne de atentia noastra. Se poate ca aceste istorii stiintifice sa mai fi fost spuse si in alte carti, insa, Miodownik a compus cel mai potrivit amestec" - The New York Times Book Review 

      "Obiectele obisnuite si-au gasit un poet in Mark Miodownik. Recunosc cu rusine ca aveam impresia ca stiinta materialelor era plictisitoare si banala. Insa 10 materiale minune m-a facut sa ma razgandesc, iar acum ma trezesc uneori mangaind cu degetele obiectele din jurul meu si admirandu-le. Aceasta carte interesanta si elocventa va schimba modul in care vezi lumea din jurul tau" - Wall Street Journal. "Specialistul in materiale Miodownik combina scene amuzante din viata cotidiana din Londra cu comportamentul subatomic al materiei, pentru a explica progresele ingineresti care ne-au adus sabiile de samurai, zgarie-norii, bilele de biliard sau ciocolata, betonul, grafenul modern; 10 materiale minune te face sa te uiti mai mult la ferestre decat prin ele" - Discover

      MARK MIODOWNIK: este cercetător specializat în știința materialelor, inginer, jurnalist și profesor la University College, London (predă un curs universitar despre materiale și societate și este directorul "Institute of Making"). A fost directorul Grupului de cercetare a materialelor de la King's College London și cofondator al Bibliotecii Materialelor. A fost distins cu premiul pentru carte al Academiei Naționale de Comunicare în Științe și cu Premiul Winton al Societății Regale.

      10 MATERIALE MINUNE SI POVESTILE LOR INCREDIBILE - Mark MIODOWNIK

      CITATE: "Importanța fundamentală pe care o au pentru noi materialele este demonstrată şi de numele pe care le-am dat diversalor stadii ale civilizațiwi umane - Epoca de piatră, Epoca Bronzului, Epoca Fierului - fiecare eră noua a existenței noastre fiind generată de câte un material nou. Oțelul a fost materialul care a definit epoca victoriană, oferindu-le inginerilor libertatea de a-şi exprima visurile şi de a crea poduri suspendate, cale ferată, motoarele cu aburi şi vapoarele de linie.

      Secolul XX este considerat Epoca Siliciului, datorită progreselor din ştiința materialelor, care ne-au adus cipul de siliciu şi revoluția IT [Designerii au adoptat plasticul şi ne-au transformat locuințele]. Dezvoltarea aliajelor de aluminiu şi a super-aliajelor de nichel ne-a permis să construim motoarele de avion şi să zburăm ieftin, accelerând ciocnirea culturilor. Ceramica ne-a permis să ne reconstruim trupurile şi să redefinim handicapurile şi bătrânețea (proteze de şold)."

      [MEDIMPACT AG]: Cartea lunii 03/2024 ~ Rating 9.0/10 ✰


Comentarii