Cafea şi cărți [01]: Cand corpul spune nu

      CURTEA VECHE: Cand corpul spune nu. Costul stresului ascuns este un studiu aprofundat, revelator, plin de informatii utile despre stres si influenta lui asupra sanatatii noastre psihice si fizice. Nu exista oameni care sa nu fi trecut prin episoade de stres acut, fie el provocat de fenomene exterioare, fie produs din cauze interioare. Boala secolului al XXI-lea ne-a facut pe toti sa simtim macar de cateva ori in viata ca am ajuns la capatul puterilor, determinandu-ne sa luam masuri urgente ca sa restabilim echilibrul. Dupa cateva decenii de cariera medicala de exceptie, in care a urmarit legatura dintre stres si boala, Gabor Mate a strans laolalta povestile pacientilor sai, le-a confruntat cu cele mai recente studii clinice si a dezvaluit consecintele imediate, deseori ignorate, ale stresului de zi cu zi. 

      Cartea sa este un semnal de alarma si o pledoarie pentru medicina biopsihosociala, una dintre cele mai bune cai prin care ne putem elibera de aceasta cumplita afectiune a epocii noastre."; "O colectie inedita de cazuri reprezentative, extrase din experienta profesionala a lui Mate, precum si dintr-o bogata bibliografie medicala" - The Vancouver Sun; "Backgroundul medical si stilul clar ale lui Mate fac astfel incat chiar si procesele biologice complexe sa fie accesibile cititorilor care nu au o pregatire stiintifica" - The Gazette; "O explorare captivanta a relatiei dintre stres si boala. Mate cerceteaza in profunzime povestile de viata si psihicul pacientilor sai" - Edmonton Journal.

       "Scris ca un exercitiu de claritate si compasiune, volumul este dupa chipul si asemanarea autorului sau: inarmat cu multe cunostinte si cu un suflet de aur" - The Georgia Straight; "Aceasta carte are multe puncte forte. Atunci cand observa si scrie despre suferinta umana, inclusiv a sa, Mate este plin de compasiune si, de aceea, convingator" - The Globe and Mail; "Încercam să înțelegem corpul izolat de minte. Dorim să descriem fiintele umane - sanatoase sau nu - ca şi cum ar exista izolat de mediul în care se dezvoltă, trăiesc, se joaca, muncesc, iubesc si mor. Acestea sunt prejudecăți integrate şi ascunse ale deontologiei medicale." - Dr. Gabor Mate (MD Family Practice).

      GABOR MATÉ: este un cunoscut medic canadian de origine maghiara, specialist in domeniul ingrijirii paliative (cu experiență de zeci de ani în medicina de familie). Cercetarile sale vizeaza in special traumele din copilarie, dependenta de alcool sau droguri si stresul. Printre cele mai cunoscute proiecte ale sale se numara rubrica de la "The Globe and the Mail", colaborarea cu cateva clinici pentru recuperarea pacientilor dependenti de droguri din Downtown Eastside, Vancouver, si, mai recent, aparitiile publice in calitate de speaker motivational si autor. Pentru activitatea sa de exceptie din domeniul medical si pentru cartile scrise, Gabor Mate a primit Premiul Hubert Evans pentru non- fictiune si i s-au acordat "Ordinul Canadei" si "Civic Merit Award".

      CÂND CORPUL SPUNE NU: COSTUL STRESULUI ASCUNS - Dr. Gabor MATE [2003]

      CITATE: "Ceea ce considerăm trăsături de neşters ar putea sa nu fie ceva mai mult decât tehnici defensive obișnuite, adoptate inconștient. Oamenii se identifică adesea cu aceste tipare, considerând că sunt o parte indispensabila a personalității lor - care ascund o anxietate profunda [...] Bebeluşul şi copilul care percep că nevoile nu le sunt satisfacute deprind un stil obsesiv de adaptare, devenind neliniştiți din cauza fiecărui detaliu. [O astfel de persoană] crede că numai controlând fiecare aspect al vieții şi al mediului va putea asigura satisfacerea nevoilor sale. Pe măsură ce creşte, ceilalți o vor respinge şi va ajunge să se urască pentru ce a fost inițial un răspuns disperat la privarea de afecțiune. Imboldul de a controla nu este o trăsătură înnascută, ci un stil de adaptare." 

      "In interactiunea parinte-copil se stabileste perceptia copilului fata de lume: fie ca este o lume a dragostei si acceptarii, o lume a indiferentei, in care trebuie sa se inradacineze si sa insiste pentru a avea nevoile satisfacute sau, mai rau, o lume a ostilitatii, in care trebuie sa se mentina permenent o hiper-vigilenta apasatoare. Relatiile viitoare vor avea ca sabloane circuitele nervoase stabilite in relatiile noastre cu primii ingrijitori. Ne vom intelege pe noi insine dupa cum ne-am simtit intelesi, ne vom iubi asa cum am perceput ca suntem iubiti la cele mai profunde niveluri inconstiente, vom avea grija de noi cu toata compasiunea pe care am perceput-o in adancul nostru in copilarie."

      "Perturbarea relatiilor de atasament cu sugarii si copiii poate avea consecinte pe termen lung asupra aparatului de reactie la stres al creierului si asuptra sistemului imunitar. Pentru satisfacearea nevoilor de atasament la oameni, este nevoie de mai mult decat de proximitate fizica si atingere. La fel de importanta este si legatura emotionala, in special calitatea armonizarii - un proces in care parintele se "adapteaza" la nevoile emotionale ale copilului. Este profund instinctiv, dar usor subminat atunci cand parintele este stresat sau distras emotional, financiar sau din orice alt motiv. Armonizarea lipseste si daca parintele nu a primit-o niciodata in copilarie. Copiii din astfel de relatii se simt iubiti, dar la un nivel profund nu se simt apreciati pentru ceea ce sunt cu adevarat."

      "Bebelusii ai caror ingrijitori au fost prea stresati, indiferent de motiv, pentru a le oferi contactul necesar armonizarii vor creste cu tendinta cronica de a se simti singuri cu emotiile lor, de a simti - pe buna dreptate sau nu - ca nimeni nu poate impartasi ce simt ei, ca nimeni nu ii poate "intelege". Vorbim aici nu de lipsa de dragoste parinteasca, nici despre separarea fizica dintre parinte si copil, ci despre un gol in perceptia copilului de a fi vazut, inteles, privit cu empatie si de a fi "perceput" la nivel emotional. Fenomenul de apropiere fizica, dar separare emotionala, a fost numit proximate separation - are loc atunci cand contactul dintre parinte si copil lipseste sau este intrerupt din cauza solicitarilor asupra parintelui care il indeparteaza de interactiune. Ea afecteaza copilul mic pe niveluri fiziologice inconstiente, mai degraba decat pe niveluri constiente de gandire-emotie."

      "Stilurile de parenting nu reflecta grade mai mici sau mai mari de dragoste in inima mamei si a tatalui; alti factori mai pamantesti sunt in joc. Dragostea parentala este infinita si dintr-un motiv foarte practic: cresterea altruista a copilului este incorporata prin atasament creierului de mamifer. Daca sentimentele unui parinte sunt constranse, asta este doar pentru ca acel parinte a trecut el insusi printr-un rau profund. Daca parintele este stresat, are o neliniste nerezolvata sau este agitat de nevoi emotionale nesatisfacute, copilul se gaseste intr-o situatie de abandon proximal, indiferent de inten- tiile parintelui Ingrijirea materna in timpul copilariei serveste la programarea raspunsurilor la stres ale progeniturilor, prin modificarea dezvoltarii sistemelor neuronale care mediaza teama [...] "

      [MEDIMPACT AG]: Cartea lunii 01/2024 ~ Rating 9.0/10 ✰

Comentarii