EDITURA PHILOBA: Ce intelegem prin fericire? Depinde ea oare de genele cu care am fost inzes- trati, de sansa sau de sensibilitatea proprie? Este o stare durabila sau o suita de placeri trecatoare? Difera de la om la om? Cum sa o cautam? Unde se afla? O putem cultiva? Suferinta si fericirea pot coexista? In incercarea de a raspunde la cele mai importante intrebari referitoare la fericire, Frederic Lenoir ne propune o incursiune filosofica plina de savoare, in compania marilor intelepti din Orient si din Occident. Vom strabate gradinile placerii alaturi de Epicur. Vom auzi rasul lui Montaigne si al lui Zhuangzi. Ne vom intalni cu zambetul plin de pace al lui Buddha si al lui Epictet si vom gusta bucuria in compania lui Baruch Spinoza si a lui Etty Hillesum. Te invitam intr-o calatorie profunda de cautare a fericirii, plina de exemple concrete si de cele mai recente descoperiri din neurostiinta.
FREDERICH LENOIR: Scriitor, filosof, sociolog, conferentiar si doctor in stiinte sociale, Frédéric Lenoir este considerat autorul francez care a vandut cele mai multe carti in ultimii cinci ani. A publicat mai multe lucrari de sociologie si istoria religiilor, dar si carti spiritualitate, in care abordeaza teme precum starea de bine si bucuria. De asemenea, a incercat sa popularizeze filosofia in randul publicului larg. Este si autorul cartilor Invata sa te bucuri: reteta pentru o viata frumoasa, Miracolul Spinoza: o filosofie menita sa ne lumineze calea si Sufletul lumii. "Harul spiritului consta in eliminarea stavilelor ce stau in calea bucuriei de a trai. Or, noi procedam exact invers: cautam sa fim mai fericiti dand la o parte obstacolele aflate in afara noastra" - Frederich Lenoir, Despre fericire.
DESPRE FERICIRE: O CALATORIE FILOSOFICA - Frédérich LENOIR [2020]
CITATE: "[Fericirea] variază în funcție de culturi, de indivizi și în funcție de etapa vieții în care se afla. Împrumută de multe ori chipul a ceea ce nu avem: pentru un bolnav, fericirea constă în sănătate; pentru un șomer, în muncă; pentru unii celibatari în viața de cuplu; se adaugă o dimensiune subiectivă: un artist este fericit în exercițiul artei sale, un intelectual în mânuirea conceptelor, un sentimental în relația de iubire; omul de acțiune va rămâne legat de lumea exterioară asupra căreia își poate mani- festa puterea [...] Să fii fericit înseamnă să înveți să alegi. Nu doar plăcerile potrivite, ci propriul drum, propria meserie, propriul tău fel de a trăi și de a iubi; valorile pe care să-ți clădeşti viața. Să trăieşti bine înseamnă să înveți să nu raspunzi la toate solicitările, să-ți ierarhizezi prioritățile.
"Practica rațiunii ne permite să ne punem viața în ordine, în funcție de valorile sau scopurile pe care le urmărim. Alegem să ne satisfacem o anumită plăcere sau sa renunțăm la alta, pentru că dăm un sens vieții noastre [...] Educația și cultura sunt prețioase, întrucât sădesc în noi nevoia stavilelor, a legii, a res- pectului fată de celălalt. Este vital nu doar să învățam să ne cunoaștem, ci și să ne punem la încercare tăria și slăbiciunile; fară să încercăm însă să ne denaturăm sau să ne anihilam firea profunda. Educația și cultura ne pot împiedică uneori să ne dezvelim sen- sibilitatea, abatandu-ne astfel de la vocația sau de la năzuințele noastre. Trebuie să învățam câteodată să fim noi înșine, dincolo de schemele culturale și educative care ne-au abătut de la ceea ce suntem."
"Eric Braverman s-a folosit de testul Brain Electrical Activity Map în scopul de a studia funcționarea electrică a creierului (concepută în anii 1980 de cercetători, aceasta tehnică bazată pe imagini ale creierului ne permite să examinăm în ce măsură există în creier un echilibru sau un dezechilibru a unor neuro- mediatori) DOPAMINA corespunde cu energia și motivația, ACETILCOLINA ajută creativitatea și memorarea, GABA este relaxant și are un aport în stabilitate, SERO- TONINA este asociata cu bucuria de a trai și satisfacție [...] La Aristotel sau la Epicur, hedonismul (cautatrea placerii) se asociaza cu eudaimonismul (cautarea fericirii). Aceasta inlantuire dintre placere si fericire a fost atestata de numeroase studii stiintifice contemporane care arata ca toate experientele care starnesc placerea; au drept efect o reechilibrare a secretiilor hormonale si a neurotransmitatorilor creierului."
MICHAEL DE MONTAIGNE: "Lucrul pe care îl reproșează Montaigne filosofilor nu este faptul că exprimă un punct de vedere: dimpotrivă, acesta are valoare pentru noi și ne incita să reflectăm; oferă în schimb propriei reflecții aparența unui adevat absolut. Or noi nu putem să regândim lumea sau pe Dumnezeu, decât plecând de la noi înșine și de la contingențele vieții noastre. Iată de ce filosoful nu poate niciodată să ajungă la certitudini. Nu poate să transmită decât convingeri intime [o filosofie exprimă ceea ce simte și crede un om într-o societate dată și la un moment anume al istoriei]."
"Ceea ce contează din aceasta clipa este cunoașterea de sine, adică a propriei noastre naturi: ce este bun pentru mine?, se întreabă Montaigne. Filosofia se naște din ceea ce simte, din ceea ce vede, din ceea ce constată și sondează el însuși și de aceea i se potri- vește, iar pe noi ne impresionează: gânditorul ne poftește să facem la fel, să învățam din nou să gândim, plecând de la simțurile, experiențele, observarea propriei noastre persoane, nu doar de la teoriile învățate (gândirea altora), din datinile și prejudecățile societății în mijlocul căreia trăim."
[MEDIMPACT AG]: Cartea lunii 04/2024 ~ Rating carte: 7.0/10 ✩
Comentarii
Trimiteți un comentariu