EDITURA PUBLICA: Când ni se adresează întrebări simple despre tendințele globale – ce procent din populația lumii trăiește în sărăcie sau de ce crește populația globală ori cum se face că procentul de fete care își finalizează studiile este mai mare decât cel al băieților? – răspundem greșit sistematic. Atât de greșit că până și un cimpanzeu care alege răspunsurile la întâmplare le nimerește mai bine decât unii profesori, jurnaliști, bancheri și laureați ai Premiului Nobel. În Factfulness, Hans Rosling, oferă o explicație nouă și radicală a motivelor pentru care se întâmplă acest lucru; prezintă zece instincte care ne distorsionează modul de a privi lucrurile – de la tendința de a împărți lumea în două tabere (de obicei noi și ei) până la felul în care percepem informațiile oferite de media (dominat de teamă) și la modul în care ne raportăm la progres (credem că majoritatea lucrurilor merg din rău în mai rău).
Problema noastră este că nu știm ceea ce știm și că inclusiv presupunerile pe care le facem sunt determinate de biasuri inconștiente și predictibile. Se dovedește că lumea este într-o stare mult mai bună decât ne-am imaginat, în ciuda tuturor imperfecțiunilor sale. Asta nu înseamnă că nu există îngrijorări reale. Dar când ne facem tot timpul griji în loc să alegem o viziune asupra lumii bazată pe fapte, ne putem pierde abilitatea de a ne concentra pe lucrurile care prezintă cea mai mare amenințare. Captivantă și revelatoare, plină de anecdote și de povești emoționante, Factfulness este o carte esențială de care ai mare nevoie, pentru că îți va schimba modul în care vezi lumea și pentru că te va ajuta să reacționezi la crizele și oportunitățile care vor apărea în viitor.
Această carte vorbește despre lume și despre modul în care este aceasta cu adevărat. În plus, este o carte despre tine și despre motivele pentru care tu nu vezi lumea așa cum este cu adevărat. Este despre ce poți face în acest sens și despre cum vei deveni mai pozitiv, mai puțin stresat și mai plin de speranță pe măsură ce ieși din cortul circului și te duci în lume. Așa că, dacă ești dispus să-ți schimbi viziunea despre lume, dacă ești pregătit pentru o analiză critică în locul reacțiilor instinctuale – atunci te rog să citești această carte. "Hans Rosling spune povestea „miracolului secret și tăcut al progresului uman” așa cum numai el știe. Dar Factfulness face mai mult decât atât. Explică motivele pentru care progresul este de atâtea ori secret și tăcut și îi învață pe cititori cum să-l înțeleagă mai bine" - Melinda Gates
"Când sunt în mâinile lui Rosling, datele cântă. Trendurile globale din sănătate și economie prind viață. Și imaginea de ansamblu a dezvoltării globale – cu unele vești noi de-a dreptul surprinzătoare – apare imediat în centrul atenției" - TED; "Trei minute alături de Hans Rosling îți vor schimba perspectiva asupra lumii" - Nature; "Una dintre cele mai importante cărți pe care le-am citit vreodată – un ghid indispensabil pentru a analiza corect lumea" - Bill Gates; Această carte este ultima mea bătălie din lupta de-o viață împotriva ignoranței devastatoare... În trecut m-am înarmat cu o cantitate incomensurabilă de date, cu un soft revelator, cu un stil energic de a ține prelegeri și cu o baionetă suedeză pe care să o înghit. Dar nu a fost îndeajuns. Sper ca această carte să fie" - Hans Rosling, februarie 2017
FACTFULNESS: ZECE MOTIVE PENTRU CARE INTERPRETAM GRESIT LUMEA SI DE CE LUCRURILE STAU MAI BINE DECAT CREZI - Hans, Ola si Anna ROSLING [2018]
HANS ROSLING: medic, specialist în domeniul sănătăţii globale și un celebru formator public. A fost consilier al Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF și cofondator al Médecins Sans Frontières din Suedia și al Fundației GAPMINDER. Discursurile sale TED au fost urmărite de peste 35 de milioane de ori și a fost inclus de Time pe lista celor mai influenți 100 de oameni din lume. Hans Rosling și-a dedicat ultimii ani scrierii acestei cărți. A încetat din viață în 2017. Ola si Anna Rosling: fiul și nora lui Hans Rosling, sunt cofondatorii Fundației Gapminder. Dupa ce Google a achiziționat Trendalyzer - o metodă de creare a diagramelor cu bule animate inventată și proiectată de Anna și Ola, acesta din urmă a devenit directorul departamentului de informații publice Google și Anna, designerul user-experience (UX) al acestei companii. Cei doi au primit premii internaționale pentru munca lor.
CITATE: "Se dovedește că lumea este într-o stare mult mai bună decât ne-am imaginat, în ciuda tuturor imperfecțiunilor sale. Asta nu înseamnă că nu există îngrijorări reale. Dar când ne facem tot timpul griji în loc să alegem o viziune asupra lumii bazată pe fapte, ne putem pierde abilitatea de a ne concentra pe lucrurile care prezintă cea mai mare amenințare [...] Uneori, dimineața, când deschid robinetul ca să mă spăl pe față şi apa caldă apare ca prin farmec, le aduc un omagiu tăcut celor care fac posibil acest lucru: instalatorii. Când sunt în această stare, de cele mai multe ori sunt copleşit de numărul de oportunități pe care le am pentru a mulțumi: funcționarilor publici, asistentelor, profesorilor, avocaților, polițistilor, pompierilor, electricienilor, contabililor şi recepționiştilor. Aceştia sunt oameni care construiesc societăți. Aceştia sunt oamenii care trebuie omagiați când lucrurile merg bine"
01 - INSTINCTUL DECALAJULUI: Tentatia irezistibila pe care o simtim de a imparti lucrurile in doua categorii distincte si de multe ori in contradictie, cu un decalaj imaginar - o prapastie uriasa de nedreptate - intre ele. Este vorba despre instinctul care le spune oamenilor ca lumea este impartita in doua tipuri de tari si doua feluri de oameni: bogati versus saraci [...] Lumea s-a schimbat complet. In prezent familiile numara putini membrii, iar decesele infantile sunt rare in cele mai multe tari, inclusiv in cele mai mari: China si India. In prezent, majoritatea oamenilor se plaseaza la mijloc. Nu mai exista un decalaj intre Vest si rest, intre tari in curs de dezvoltare si dezvoltate, intre saraci si bogati.Si ar trebui sa ne oprim cu totii sa mai folosim perechi simpliste de categorii care sugereaza ca lumea continua sa fie impartita [...] Pentru ca nu ne ajuta sa intelegem lumea in mod practic. [Vechile etichete sunt gresite] Asadar ca sa le inlocuim, voi imparti lumea in patru niveluri de venit.
🚹 NIVELUL 1 - Incepi la nivelul 1 cu un dolar pe zi. Cei cinci copii ai tai isi petrec mai multe ore pe zi carand desculti singura galeata de plastic pe care o aveti si pe care o umplu cu apa dintr-o gaura plina de noroi, aflata la o ora distanta de casa. Pe drumul de intoarcere aduna lemne de foc, iar tu pregatesti aceeasi fiertura gri pe care o mancati la fiecare masa, in fiecare zi, de cand va stiti, mai putin in lunile in care nu recoltati nimic de pe pamanturile aride si mergeti la culcare flamanzi. Intr-o zi, fata cea mica incepe sa tuseasca urat. Fumul de la focul din interiorul colibei ii slabeste plamanii. Nu-ti poti permite antibiotice si o luna mai tarziu fetita moare. Aceasta este saracia extrema. Cu toate acestea, nu incetezi sa lupti. Daca esti norocos si recolta este buna, ai putea vinde o parte din cereale si ai putea castiga mai mult de doi dolari pe zi. Astfel, ai avansa la urmatorul nivel. Mult noroc! (aproape un miliard de oameni traiesc in prezent in aceste conditii <2$/zi - 14,2%)
🚹 NIVELUL 2 - Veniturile tale s-au multiplicat de 4 ori, iar acum castigi patru dolari pe zi. Trei dolari in plus in fiecare zi. Ce vei face cu toti acesti bani? Acum poti cumpara mancare pe care nu o cultivi singur si iti poti permite gaini, adica oua. Economisesti bani si le comperi sandale copiilor, o bicicleta si mai multe galeti de plastic. Acum nu iti mai ia decat o jumatate de ora pe zi sa te aprovizio- nezi cu apa. Cumperi un resou cu gaz, iar copiii tai se pot duce la scoala, in loc sa adune lemne de foc. Cand ai curent electric, isi pot face temele la lumina unui bec. Dar electricitatea nu este inca destul de stabila pentru un frigider. Economisesti si iti cumperi saltele, ca sa nu mai dormiti pe podeaua de pamant. Viata este mai buna acum, dar inca incerta. O singura boala si va trebui sa vinzi tot ce ai ca sa cumperi medicamente. Asta te-ar intoarce la nivelul 1. Inca trei dolari pe zi ar fi foarte buni, dar ca sa simti cu adevarat o diferenta ar trebui sa-ti multiplici din nou veniturile de partu ori. Daca ai gasi o slujba in industria textila locala, ai fi primul membru salariat al familiei (42,8%)
🚹 NIVELUL 3 - Ai mai multe slujbe, muncesti 16 ore pe zi, sapte zile pe saptamana si ai reusit sa-ti multiplici din nou veniturile de patru ori, pana la suma de 16 dolari pe zi. Economiile tale sunt impresi- onante si reusesti sa-ti instalezi o pompa de apa rece. Nu mai trebuie sa cari apa de departe. Cu o legatura stabila la o retea electrica, temele copiilor se imbunatatesc si poti cumpara un frigider care iti permite sa depozitezi mancare si sa variezi meniul zilnic. Economisesti si iti cumperi o motocicleta, cu care faci naveta pentru ca ai o slujba mai bine platita la o fabrica sin oras. Din nefericire, faci un accident si trebuie sa folosesti toti banii pe care i-ai pus deoparte pentru educatia copiilor ca sa platesti facturile medicale. Te pui pe picioare si multumita economiilor nu trebuie sa te intorci la nivelul anterior. Doi dintre copii merg la liceu. Daca reusesc sa absolve, vor putea avea acces la slujbe mai bine platite decat ai avut tu. Ca sa sarbatoriti, iti duci intreaga familie in prima lor vacanta, o dupa-amiaza la plaja, doar pentru distractie (Aproape doua miliarde de oameni 8-32$ - 28,6%)
🚹 NIVELUL 4 - Castigi mai mult de 64 de dolari zilnic. Esti un consumator bogat si trei dolari pe zi nu sunt un diferentiator pentru tine, in viata de zi cu zi. De aceea crezi ca trei dolari pot schimba viata cuiva care traieste in saracie extrema, dar nu inseamna multi bani. Ai mai mult de 12 ani de educatie si ai mers cu avionul in vacanta. Iti permiti sa mananci in oras o data pe luna si iti poti cumpara o masina. Ai apa calda si rece in locuinta. Dar stii deja despre acest nivel. Din moment ce citesti cartea mea, sunt sigur ca traiesti la nivelul 4. Nu trebuie sa-ti dau prea multe detalii ca sa intelegi. Cand toata viata ai fost obisnuit cu acest nivel de venit, dificultatea este sa intelegi diferentele uriase intre celelalte trei niveluri. Oamenii aflati la nivelul 4 trebuie sa faca eforturi mari pentru a nu interpreta gresit realitatea in care traiesc celelalte sase miliarde de oameni de pe planeta. (Aproape un miliard de oameni traiesc in prezent in aceste conditii, cu venituri peste >32$ - 14,3%)
02 - INSTINCTUL NEGATIVITATII: Tendinta noastra de a observa mai mult raul decat binele. "Lucrurile se inrautatesc" este enuntul despre lume pe care il aud cel mai des. Este usor sa fii la curent cu toate lucrurile rele care se intampla in lume. Mai greu este sa afli despre lucrurile bune: miliardele de imbunatatiri despre care nu povesteste nimeni. Ma refer la imbunatatiri fundamentale care schimba lumea, dar care, luate una cate una, sunt prea lente, prea fragmentate, prea mici ca sa ajunga in presa. Ma refer la miracolul secret si tacut al progresului uman. De cele mai multe ori, cauza o reprezinta ins- tinctul negativitatii, tendinta de a pune raul inaintea binelui. Se intampla trei lucruri: rescrierea trecu- tului, informatia selectiva furnizata de jurnalisti si activisti [...] De secole, varstnicii si-au romantat tineretile si au insistat ca lucrurile nu mai sunt ce-au fost. Perfect adevarat, dar nu in sensul la care se refera ei. In cea mai mare parte, lucrurile erau mai rele [Dar este foarte usor pentru oameni sa uite cum erau cu adevarat lucrurile]. Capacitatea noastra de a observa suferinta a crescut exponential.
Suntem bombardati neintrerupt cu stiri negative din toate colturile planetei: razboaie, foamete, dezas- tre naturale, erori politice, taieri de buget, maladii, concedieri colective, acte teroriste. Jurnalistii care ar povesti despre avioane care nu se prabusesc si recolte bogate si-ar pierde repede slujba. Datorita libertatii crescande a presei si tehnologiei tot mai avansate auzim tot mai mult despre tot mai multe dezastre [In acelasi timp, activistii si grupurile de lobby manipuleaza abil informatia si fac ca fiecare scadere in trenduri sa para sfarsitul lumii, chiar daca tendinta generala este pozitiva, bagandu-ne in sperieti cu exagerari si profetii alarmiste]. Iluzia deteriorarii lumii creeaza un stres mare pentru unii si ii face pe altii sa se simta fara speranta. Pentru ca aceasta planeta sa se bucure de stabilitate financiara, pace si de resursele naturale protejate, avem nevoie de colaborare internationala, de oameni care sa inteleaga lumea in acelasi fel, bazandu-se si impartasind aceleasi evidente. Problema care ar trebui sa ne preocupe pe toti este lipsa actuala de intelegere a lumii.
03 - INSTINCTUL LINIEI DREPTE: In zilele noastre, cuvantul sustenabilitate se regaseste in titlul aproape fiecarei conferinte la care particip. Unul dintre cei mai importanti indicatori in ecuatia sustenabilitatii il reprezinta populatia lumii. Trebuie sa existe o limita a numarului de oameni care pot trai pe aceasta planeta. Nu-i asa? Instinctul liniei drepte: ideea falsa ca populatia lumii este doar in crestere. Acest doar presupune ca, daca nu actionam, populatia lumii va continua sa creasca necontrolat. Ca este nevoie de masuri drastice ca sa oprim cresterea. In prezent, populatia lumii este de 7,6 miliarde de oameni si, da, creste rapid. Cu toate acestea, cresterea a inceput deja sa incetineasca si expertii Natiunilor Unite sunt destul de siguri ca va continua sa incetineasca in urmatoarele decenii. Curba se va aplatiza, spun ei, undeva intre 10 si 12 miliarde de oameni la sfarsitul acestui secol. [Tot mai multe femei sunt educate, iar accesul la contraceptive si la educatie sexuala creste] Nu este nevoie de masuri drastice. Doar sa ne intensificam eforturile.
04 - INSTINCTUL FRICII: Cand suntem cuprinsi ude frica, nu vedem clar. Nimeni nu are capacitatea mintala sa consume toata informatia pe care o avem la indemana. Intrebarea este ce parte procesam si cum s-a selectat? Informatia pe care suntem inclinati s-o procesam sunt povestile: informatia cu iz dramatic. Fricile care ne-au tinut odata in viata stramosii asigura astazi o paine jurnalistilor. Frica poate fi utila, dar numai daca este indreptata spre ce trebuie. Instinctul fricii este un ghid nepotrivit pentru a intelege lumea. Ne face sa acordam atentie pericolelor putin probabile de care ne este cel mai mult frica si sa neglijam pericolele cu adevarat riscante. Acest capitol s-a concentrat pe evenimente infricosatoare: dezastre naturale (0,1% din numarul total de decese), accidente aviatice (0,001%), crime (0,7%), scurgeri radioactive (0%) si terorism (0,05%). As prefera s aimi concentrez frica pe megapericolelor din prezent, nu pe pericole din istoria evolutiei noastre.
05 - INSTINCTUL MARIMII: Esti tentat sa exagerezi (...) Exagerarea si estimarea incorecta a dimensiunii lucrurilor este ceva natural pentru noi, oamenii. Media este prietena acestui instinct. Este responsabilitatea profesionala a oricarui jurnalist sa dea unui eveniment, unui fapt sau unui numar o importanta mai mare decat are in realitate. Cel mai important lucru pe care il poti face ca sa eviti sa judeci gresit importanta unui lucru este sa te feresti de numerele singure. Sa nu crezi niciodata ca un singur numar poate spune o poveste. Daca ti se ofera un numar, cere tot timpul macar inca unul. Un termen de comparatie. Regula 80/20: Suntem tentati sa credem ca toate elementele dintr-o lista sunt la fel de importante, dar in general cateva dintre ele sunt mai importante decat toate celelalte la un loc. De cele mai multe ori, cel mai bun lucru pe care putem sa-l facem ca sa dam greutate unui numar mare este sa-l impartim la total [de cele mai multe ori acel total il reprezinta totalul populatiei].
06 - INSTINCTUL GENERALIZARII: Toti categorisim si generalizam automat tot timpul. Inconstient. Nu este o prejudecata, nici o dovada de intelepciune. Categoriile ne sunt necesare ca sa functionam. Ele dau structura gandurilor noastre. [Instinctul necesar si util de a generaliza, ne poate distorsiona perspectiva despre lume. Ne face sa grupam eronat lucruri sau oameni sau tari care sunt de fapt foarte diferite. Te-ar ajuta daca ai presupune tot timpul ca nu folosesti categoriile potrivite. Iata cinci metode solide care sa te ajute sa-ti pui sub semnul intrebarii categoriile favorite: cauta diferentele din grupuri si similitudinile dincolo de grupuri; fereste-te de "majoritatea" [majoritate insemna mau mult de jumatate; poate fi 51%; poate fi 99%]; fereste-te de exemple exceptionale; porneste de la premisa ca nu esti "normal" [fii deschis sa accepto ca experienta ta poate sa nu fie cea normala]; fereste-te de generalizarile extrapolate de la un grup la altul.
07 - INSTINCTUL DESTINULUI: Este ideea conform careia caracteristici innascute determina destinele oamenilor, tarilor, religiilor sau culturilor. Este ideea ca lucrurile sunt asa cum sunt din motive ineluctabile, imposibil de evitat: asa au fost mereu si nu se vor schimba vreodata. Acest instinct ne face sa credem ca generalizarile false si decalajele nu doar ca sunt adevarate, dar sunt menite sa se intample astfel. Sunt neschimbate si de neschimabt. Istoric, oamenii au trait in medii care nu se schimbau mult. Era probabil o excelenta strategie de supravietuire sa inveti cum functioneaza lucrurile si apoi sa presupui ca vor continua sa functioneze la fel, in loc sa reevaluezi constant optiunile. Este la fel de usor de inteles cum afirmatia ca grupul tau are un destin particular te poate ajuta sa unesti acel grup in jurul unui ideal statornic si, poate, sa induci grupului un sentiment de superioritate fata de alte grupuri. Societatile si culturile nu sunt ca pietrele. Ele se misca [Doar ca, afara schimabrilor culturale foarte rapide, celelalte se inatampla un pic mai lent, si astfel sunt trecute cu vederea].
08 - INSTINCTUL PERSPECTIVEI UNICE: Ideile simple ni se par mereu foarte atractive. Ne place revelatia, ne place sa avem sentimentul ca intelegem sau stim ceva. Si este usor s-o apuci pe panta gresita, de la o idee simpla care-ti capteaza atentia la sentimentul ca acea idee explica totul sau este solutia minunata pentru o multime de alte lucruri. Lumea se simplifica astfel. Toate problemele au o singura cauza - una cu care nu suntem deloc de acord. Poti avea opinii si raspunsuri fara sa fie nevoie sa aprofundezi o problema si iti poti folosi mintea pentru alte activitati. Dar nu te ajuta daca vrei sa intelegi lumea. Daca esti mereu pro sau contra unei anumite idei, nu reusesti sa identifici informatia care nu corespunde viziunii tale. In schimb, incearca permanent sa gasesti punctele slabe ale argumentelor tale favorite. Fii constient de limitele expertizei tale. Fii curios si incearca sa descoperi informatiile care nu se potrivesc cu viziunea ta, precum si informatiile din alte domenii.
09 - INSTINCTUL TAPULUI ISPASITOR: Este instinctul care ne indeamna sa gasim un motiv clar, simplu, pentru a explica de ce un lucru rau se intampla. Ni se pare firesc sa concluzionam ca, atunci cand lucrurile merg prost, totul se inatampla din cauza unor indivizi rai, care au intentii rele. Ne place sa credem ca lucrurile se intampla pentru ca cineva a vrut asta, ca oamenii au putere si vointa: astfel, lumea ne pare imprevizibila, tulburatoare si inspaimantatoare. Instinctul tapului ispasitor ne face sa exageram importanta indivizilor sau a unor grupuri particulare [atata vreme cat suntem obsedati sa cautam vinovatul, ne oprim sa mai cautam alte explicatii]. Instinctul tapului ispasitor ne submineaza abilitatea de a gasi solutii, modalitati de prevenire a problemei, pentru ca ne determina intr-un mod extrem de simplist sa aratam cu degetul spre altii. Acelasi instinct este activat si cand lucrurile merg bine [ne grabim sa atribuim asta unei persoane sau unei simple cauze].
10 - INSTINCTUL URGENTEI: Indemnul la actiune te face sa gandesti mai putin critic, sa decizi mai repede si sa actionezi acum. Instinctul urgentei ne face sa ne dorim sa actionam imediat in fata unui presupus pericol iminent. Dar in prezent am eliminat majoritatea pericolelor imediate si ne confrun- tam cu probleme mai complexe si de multe ori mai abstracte. In astfel de situiatii, instinctul urgentei ne poate induce in eroare [ne amplifica instinctele si le face greu de controlat, ne blocheaza gandirea analitica, ne tenteaza sa ne decidem prea repede si in incurajeaza sa luam decizii drastice pe care nu le-am analizat suficient]. Se pare ca nu dispunem de un instinct similar de a actiona cand dam piept cu potentiale riscuri din viitorul indepartat. Cinci riscuri globale pentru care ar trebui sa ne ingrijoram: pandemiile globale; colapsul financiar; al Treilea Razboi Mondial [fara pace, nu ne-am putea atinge obiectivele de dezvoltare durabila]; schimbarile climatice; saracia extrema.
Lupta impotriva ignorantei si promovarea unei viziuni asupra lumii bazate pe evidente pot fi frus- trante uneori, dar in ultima instanta mi-au adus inspiratie si bucurie in viata. Am aflat ca este util si relevant sa invat sa descopar lumea asa cum este in realitate. Am fost recunoscator ca am avut ocazia sa incerc sa transmit aceste cunostinte si altora. Si m-a pasionat sa inteleg, in final, de ce este atat de greu transmiti aceste cunostinte si sa schimbi parerile oamenilor. Putem spera ca intr-o zi fiecare om sa impartaseasca o perspectiva asupra lumii bazata pe evidente? Eu cred ca se va intampla, din doua motive simple. Primul: te ajuta sa navighezi mai bine prin viata, asa cum un GPS actualizat este mult mai util cand incerci sa te orientezi in oras. Al doilea motiv, probabil mult mai important: o viziune asupra lumii bazata pe evidente este mult mai confortabila. Genereaza mai putin stres si mai putina lipsa de speranta decat o viziune dramatica [negativa si inspaimantatoare].
[MEDIMPACT AG]: Cartea lunii 05/2024 ~ Rating 9,5/10 ✩
Comentarii
Trimiteți un comentariu