Cafea şi cărți [06]: Food mood connection

      O carte de care am fost foarte incantata la început, dar pe care am parcurs-o cu greu, fiind destul de repetitiva. Imi place sa experimentez si, prin urmare, am încercat câteva exemple de retete cu rezultate mixte pentru SII (IBS). Cred ca dr. Uma Naidoo face "bold claims" (afirmatii indraznete) referitoare la felul in care alimentatia influenteaza afectunile psihiatrice sau ponderea pe care o au alimentele recomandate in "vindecarea" acestor afectiuni cand, de fapt, contribuie si alti factori precum disciplina si medicatia. Sunt citate atât studii care au putut fi replicate cat si studii in care rezultatul nu a putut fi replicat ulterioar cu alti participanți. Voi sari peste "alimente de evitat" deoarece consider ca nu este util sa gandim in termeni de "alimente rele" sau interzise, ci unele alimente sunt de preferat in detrimentul altora care poate au un  continut ridicat de zahar sau conservanti si altele.  

      EDITURA PUBLICA: Știai că afinele te pot ajuta să controlezi efectele negative ale traumei? Ori că salamul poate provoca depresie? Sau că un aport crescut de vitamina D poate fi util în tratamentul anxietății? Când vine vorba despre dietă, cei mai mulți dintre noi suntem preocupați de slăbit, de exerciții fizice, de sănătatea inimii și de longevitate. Dar ceea ce mâncăm are efecte nu doar asupra corpului nostru, ci și asupra creierului. Iar studiile recente au demonstrat că dieta poate avea un efect profund asupra tulburărilor mintale. Dr. Uma Naidoo se bazează pe cercetări de ultimă oră pentru a explica modurile în care contribuie mâncarea la sănătatea noastră mintală, demonstrând modul în care o dietă echilibrată poate fi utilă în prevenirea unor diferite probleme psihologice și cognitive. 

      "Deși nu e deloc surprinzător că alimentele pe care le mâncăm ne afectează dispoziția, The Food Mood Connection ne oferă informații valoroase și foarte necesare despre modurile specifice în care mâncarea ne susține sau ne afectează sănătatea mintală. E o carte care trebuie citită de oricine este interesat să descopere căile naturale prin care își poate îmbunătăți funcția cognitivă" - dr. Amy Myers; "Suntem arhitecții creie- rului nostru în ceea ce privește atât structura, cât și funcția sa. Și nu există nicio îndoială că mâncarea poate avea cea mai puternică influență asupra destinului creierului nostru. Bazându-se pe cercetări de ultimă generație, The Food Mood Connection ne oferă tot ce avem nevoie pentru a elabora un regim alimentar axat pe optimizarea sănătății și a performanței creierului" - dr. David Perlmutter

      "În această carte, dr. Uma Naidoo ne dezvăluie legăturile ascunse dintre mâncare, starea emoțională și creier. Ne spune cum poate fi ameliorată suferința profundă cauzată de unele afecțiuni prin schimbări alimentare, toate recomandările fiind bazate pe date științifice solide. Fiecare capitol ne poartă într-o călătorie, expunând metodele prin care ne putem asigura bunăstarea minții, analizând piața, meniul și dulapul cu condimente" - dr. William W. Li; "În acest ghid fermecător, extraordinar și fascinant de psihiatrie nutrițională, Dr.Naidoo ne împărtășește descoperirile ei esențiale. The Food Mood Connection va deveni cu siguranță o lectură obligatorie pentru oricine dorește să aibă grijă de corpul său, să-și optimizeze sănătatea fizică și mintală și să trăiască o viață lungă și sănătoasă" - Prof. dr. Lynda Gratton

       UMA NAIDOO: Uma Naidoo este doctor în științe medicale, psihiatru certificat (Harvard Medical School), chef profesionist (Cambridge School of Culinary Arts) și specialist în nutriție (Cornell University). În prezent este director al secției Nutritional and Lifestyle Psychiatry de la Massachusetts General Hospital (MGH), unde face recomandări de intervenții nutriționale pentru pacienții cu afecţiuni psihice sau de altă natură medicală, și are un cabinet particular în Newton, Massachusetts. Scrie pentru Harvard Health și Psychology Today și tocmai a terminat de filmat o serie de lecții video de gătit pentru MGH Academy, centrate pe psihiatria nutrițională prin folosirea de tehnici culinare.

       THE FOOD MOOD CONNECTION: UN GHID ESENTIAL AL ALIMENTELOR UIMITOARE CARE LUPTA CU DEPRESIA, ANXIETATEA, OCD, ADHD SI MULTE ALTELE - dr. Uma NAIDOO [2020]

      "Microbiomul este alcătuit din multe feluri diferite de bacterii, cu o diversitate mult mai mare a speciilor din intestin decât oriunde altundeva în corp. Fiecare intestin individual poate să conțînă până la o mie de specii diferitede bacterii, deși cele mai multe fac parte din doua încrengături: Firmicutes și Bacteroides, care alcătuiesc până la 75% din tot microbiomul. [ş.a. precum actinobacterii, lentisfere, verucomicrobia]. Probioticele sunt bacterii vii care au beneficii pentru sănătate când sunt mâncate. Prebio- ticele sunt în esență hrană pentru bacteriile utile, anumite tipuri de fibre pe care noi nu le putem procesa, dar pe care le pot digera bacteriile bune din intestinul nostru. Probioticele descompun prebioticele pentru a forma acizi grași cu catena scurtă care ajută la reducerea inflamației din intestin.

      Iaurtul cu culturi vii este una din cele mai bune surse de probiotice. Printre alimentele bogate în probiotice se numără: [kefirul, laptele bătut și anumite brânzeturi: cheddar, mozarella, gouda]; varză murată, kimchi  kombucha; tempeh, miso și natto (din boabe de soia fermentate); leguminoase, legume: usturoi, ceapă, praz; ovăz, banane, fructe de pădure." DE EVITAT: zahăr și îndulcitori artifi- ciali: aspartam, zaharina, sucraloza, eritriol, maltitol, sorbitol; carbohidrați cu încărcătură glicemica mare: cartofi, pâine, orez, paste;  alimente prăjite și grăsimi trans: popcorn, pizza congelată, aluat congelat, fast-food, grăsimi vegetale pentru patiserie și margarine; nitrații adaugați, folosiți drept conservant pentru a îmbunătăți culoarea mezelurilor și a cărnurilor conservate.

      CONCENTRARE: cofeina, polifenoli (fructe de padure, cirese, vinete, ceapa, cafea, ceai verde), vitamine (C si B1); zinc, fier, potasiu, magneziu; MEMORIE: cafea, ulei de masline; turmeric, piper negru, scortisoara, sofran, rozmarin, ghimbir, salvie; Alimente pentru ceata pe creier: bogate in luteolina, fosfatidil-serina si citicolina; este importanta reducerea calorica (cu 25%). INSOMNIE: bogate în acizi omega 3 (peste gras), melatonina (ouă, peste, lapte, orez, orz, struguri, rodii, nuci, semninte, broccoli, castravete); triptofan (carne, naut); L-ornitina (carne, peste, oua, boabe de soia), ceai de musetel. Alimente pentru oboseala: bogate în acizi omega 3, polifenoli, capsaicina (ardei iuți); vitamine: B1, B6, B9, B12, C, D si E; magneziu, zinc 

      🩺 ANXIETATE: fibre (orez brun, fasole, broccoli, morcovi, migdale, pere, mere, banane); alimente fermentate, murate şi maturate (iaurt, legume murate); triptofan (carne curcan, naut); vitamine (D - ton, galbenus, ciuperci; B1 - ouă, linte, nuci; B6 - ouă, peşte, lapte; A - ficat, branzeturi, C - lamai, portocale, broccoli; E - migdale, avocado, dovleac, spanac); magneziu, potasiu, seleniu; turmeric, lavanda, musetel. COMPULSII: N-acetil-cisteina (carne, cereale integrale, oua, branza ricotta, iaurt, broccoli, ardei rosu, ceapa); mioinozitol (legume proaspete, fasole, paine integrala, citrice); glicina (carne, peste, lactate, leguminoase, spanac, conopida, varza); amurariu (silimarina); vitamina B12 (carne de vita, scoici, lapte, iaurt, cascaval, peste); turmeric combinat cu piper negru

      🩺 DEPRESIE: probiotice (iaurt cu culturi active, kefir, legume murate) şi prebiotice (fasole, ceapa, usturoi, ovaz, banane), CH cu indice glicemic mic/mediu (orez brun, paine integrala), grasimi sanatoase (ulei de masline, avocado, nuci), acizi grasi omega 3 (somon, macrou, ton); vitamine - B1, B6, B9 si B12, A si C; fier, magneziu, potasiu, zinc, seleniu; sofran, turmeric, oregano, musetel, lavandă, floarea pasiunii. MANIE: acizi omega 3 (peşte gras), N-acetilcisteina (carne, cereale, oua, branzica de casa şi ricotta, iaurt, broccoli, ardei rosu, ceapa);  vitamina B6 (oua, peste, lapte, alune, carne de pui si porc, cereale integrale); magneziu (avocado, peste gras, leguminoase, nuci, creale integrale), zinc (fasole, nuci, carne de pui si curcan, fructe de mare, cereale integrale)

      🩺EPISOD PSIHOTIC [ANCORARE IN REALITATE] SCHIZOFRENIE: acizi omega 3 (somon, macrou, ton - conserva), N-acetilcisteina (carne, cereale, oua, branza ricotta, branzica de casa, iaurt, broccoli, ardei rosu, ceapa); acid alfa-lipoic (spanac, broccoli, rosii, carne); L-teanina (ceai verde, negru si oo- long); melatonina, vitamina B9 (sparanghel, fasole, sfecla, conopida, citrice, legume cu frunze verzi); vitamina B12 (carne de vita, scoici, lapte, iaurt, cascaval, peste) si C (citrice, etc). Incepe prin a schimba cate un aliment pe rand. Incepe cu schimbarile mai putin restrictive sa nu te demotivezi. Planifica-ti mesele pentru ca alegerile alimentare sa fie ceva automat si sa nu simti ca trebuie sa fii obsedat de mancare. Incearca sa limitezi timpul petrecut pe retelele sociale.

      [MEDIMPACT AG]: Cartea lunii 06/2024 ~ Rating 7,5/10 ✩



Comentarii