Cafea şi cărți [09]: Revolutia glucozei

      O carte pe care o consider ușor de citit (poate fi terminată în 1-2 zile), din care aflăm câteva informații interesante. In mare parte se repeta, cred ca asta mi-a scazut apetitul pentru citit, desi am citit o treime intr-o zi, restul mi-a luat vreo 2 saptamani. O carte cu sfaturi practice si exemple care pot fi aplicate in viata de zi cu zi cu usurinta (consumarea alimentelor in ordine pentru evitarea varfurilor glicemice, folosirea otetului de mere, etc). Autoarea vine cu argumente clare si ne arata ca zaharul (in special fructoza) este vinovat pentru multe afectiuni - si nu grasimile, desi acestea au fost considerare "tapul ispasitor" o buna perioada de timp. Mi-a plăcut "DISCLAIMER"-ul cu bun-simț care ar trebui să fie prezent în orice carte de acest fel (inclusiv în cele de dezvoltare personală).

      EDITURA PUBLICA: "Glucoza este o moleculă minusculă, dar care are un impact enorm asupra sănătății. Aceasta pătrunde în sânge prin amidonul și glucidele pe care le consumăm. Nouăzeci la sută dintre noi suferim din cauza excesului de glucoză din corp. Simptomele? Pofte de mâncare imperioase, oboseală, infertilitate, probleme hormonale, riduri ... Și, în timp, apariția unor afecțiuni precum diabetul tip II, sindromul ovarelor polichistice, cancerul, demența și bolile de inimă. Plecând de la informații științifice de ultimă oră și de la propriile cercetări de pionierat în biochimie, Jessie propune zece metode surprinzător de simple prin care ne putem echilibra nivelurile glucozei.

      "Mi-a plăcut la nebunie această carte; Jessie explică detaliat o problemă cu care ne confruntăm atât de mulți dintre noi și oferă metode simple și accesibile, dar cu fundament științific, care ne pot ajuta să ne îmbunătățim sănătatea." - Michael Mosley, medic si autorul "The Fast Diet"; "Nu există cale mai ușoară să slăbești sau să-ți reduci glicemia și tensiunea arterială decât prin a-(ti) aplatiza curba glucozei, după cum spune biochimista Inchauspé. În această carte deșteaptă și bazată pe studii de avangardă, autoarea explică noua tehnologie care ne ajută să nu mai mergem pe ghicite în încercarea de a afla ce alimente țin pe loc pierderea în greutate și ne explică ce anume se petrece mai exact înăuntrul corpului nostru." - Nina Teicholz, jurnalistă si autoarea "The Big Fat Surprise".

      "Revoluția glucozei te va ajuta să te simți mai bine, să nu mai ai pofte imperioase, să-ți asculți corpul, să-ți echilibrezi hormonii și să trăiești mai mult, iar pe parcurs te va învăța principii științifice și îți va aduce un zâmbet pe față. Această carte este una dintre lucrările mele de referință." - Davinia Taylor; "Jessie ne ia cu ea într-o călătorie antrenantă și informativă, spre a înțelege cum vârfurile de glucoză provocate de ceea ce mâncăm ne afectează sănătatea. Acest ghid practic este plin cu sfaturi și informații utile despre cum și ce să mâncăm; un ajutor indispensabil pentru oricine vrea să-și înțeleagă organismul și să aibă o sănătate mai bună." - Tim Spector, profesor de epidemiologie genetică

      JESSIE INCHAUSPE: Jessie Inchauspé și-a asumat misiunea de a vorbi despre știința de ultimă oră prin sfaturi ușor de înțeles, care să-i ajute pe oameni să aibă o sănătate fizică și psihică mai bună. Pentru acest lucru a creat contul de Instagram @glucosegoddess despre obiceiurile alimentare sănătoase, urmărit de peste un milion de persoane. Are o diplomă de licență în matematică de la King's College, Londra, și una de master în biochimie de la Universitatea Georgetown. Munca desfășurată într-un startup din Silicon Valley, al cărui domeniu de activitate era analiza genetică, a făcut-o să-și dea seama că obiceiurile alimentare sunt mai importante decât moștenirea genetică, din punctul de vedere al stării bune de sănătate. Revoluția glucozei este prima ei carte.

      REVOLUȚIA GLUCOZEI: ECHILIBRAREA GLICEMIEI POATE SA-TI SCHIMBE VIATA! (The Life Changing Power of Balancing Your Blood Sugar) - Jessie INCHAUSPE (2022)

      "DECLARAȚIA LUI JESSIE DE NEASUMARE A RESPONSABILITĂȚII: "În această carte fac accesibile tuturor niște descoperiri științifice existente. Le "traduc" sub forma unor sfaturi practice. Sunt om de știință, nu medic, deci rețineți că nimic din toate acestea nu prezintă recomandari medicale. [,,,] Dacă aveți o afecțiune medicală sau luați orice fel de medicamente, discutați cu medicul curant înainte să folosiți metodele indicate în carte" EDITURA: "Cititorii trebuie să ceară sfatul medicului (...), înainte de a urma vreuna din sugestiile oferite aici sau de a trage concluzii din ele."

      "Din cate se vede treaba, corpul nostru ne vorbeste tot timpul. Doar ca nu stim sa il ascultam. Tot ce bagam in gura decalnseaza o reactie. Ceea ce mancam influenteaza 30 de trilioanede celule si 30 de trilioane de bacterii dinauntrul nostru. La alegere: pofte, cosuri, migrene, minte incetosata, schimbari bruste de dispozitie, kilograme in plus, somnolenta, infertilitate, sindromul ovarelor polichistice, diabet zaharat de tip II, boala ficatului gras, boli de inima ... toate sunt mesaje de la corpul nostru, care incearca sa ne spuna ca sunt probleme inauntru! In privinta asta, eu dau vina pe mediul in care traim. Alegerile noastre sunt influentate de campaniile de marketing in care s-au bagat miliarde de dolari, ca sa aduca si mai multi bani industriei alimentare - bauturi  racoritoare, fast-food si dulciuri.  

      "GLUCOZA este principala sursa de energie a organismului nostru. In cea mai mare parte, o luam din mancarea consumata, dupa care sangele o transporta peste tot in celulele noastre. Concentratia de glucoza sau glicemia poate sa fluctueze enorm pe parcursul zilei, iar cresterile mari si bruste ale concentratiei - pe care eu le numesc varfuri de glucoza sau varfuri glicemice (...) cu cat o curba a glucozei este mai plata, cu atat reducem cantitatea de INSULINA - un hormon pe care organismul il secreta ca reactie la glucoza (...) Cu o curba mai plata a glucozei, ne vom nivela in mod natural si curba fructozei (care se gaseste, alturi de glucoza, in alimente care contin zahar - prea multa fructoza face sa creasca probabilitatea de obezitate, cardiopatie, si steatoza hepatica nealcoolica)."

      "Printre lucrurile pe care plantele pot sa le faca din glucoza se numara AMIDONUL (care se poate depozita in mici cantitati oriunde in structura plantei, dar cel mai mult in radacini). FIBRA este cea care le permite plantelor sa creasca pe inaltime si sa nu se prabuseasca la pamant (nu exista nicio enzima care sa poata rupe legaturile moleculelor de fibra). Fibra calatoreste din stomacul nostru neschimbata pana in intestinul subtire si in cel gros. Plantele concentreaza fructoza in fructe pe care le face sa se legane pe ramurile lor. Scopul fructozei este sa faca fructele sa aiba un gust irezistibil pentru animale (...) Cea mai mare parte a fructozei se foloseste in acest fel, dar o alta parte se leaga pentru o vreme de glucoza. Rezultatul este o molecula numita SUCROZA (zaharul). "  

      "Asociatia Americana a Diabetului afirma ca o concentratie de referinta (numita si glicemia a jeun, glicemia bazala sau pre-prandiala, adica pe nemancate) intre 60 si 100 de mg/dl este "normala"; ca o valoare intre 100 si 126 mg/dl indica prediabetul; si ca orice valoare peste 126 mg/dl indica prezenta diabetului. Dar ceea ce ADA clasifica drept "normal s-ar putea sa nu fie, de fapt, un nivel optim. Unele studii preliminare au aratat ca plaja de variatie a glicemiei pe nemancate, pentru o stare "favorabila" s-ar putea sa fie intre 72 si 85 mg//dl. Aceasta, pentru ca este mai probabil sa apara in timp probleme de sanatate, daca glicemia depaseste 85 mg/dl. Chiar daca glicemia noastra pe nemancate este "optima", exista in continuare posibilitatea sa avem parte zilnic de varfuri glicemice (cresteri rapide cu >30 mg/dl), urmate de scaderi la fel de rapide, ale glicemiei post-prandiale."  

      "Rostul biologic primar al glucozei, odata intrata intr-o celula este sa fie transformata in energie (de catre mitocondrii). Cand mitocondriile noastre se vad inecate in prea multa glucoza, are loc eliberarea unor molecule mici: radicalii liberi (care vor declansa o reactie in lant, rupand la intamplare legaturile din codul nostru genetic, modificandu-l si dand nastere unor mutatii care activeaza gene daunatoare, putand duce la aparitia cancerului). Cand sunt prea multi radicali activi de neutralizat, organismul nostru se afla in ceea ce numim starea de stres oxidativ." "Odata ce insulin aa depozitat toata glucoza posibila in ficat (glicogen) si in muschi, orice cantitate in plus va fi transformata in grasime. Fructoza nu poate fi transformata in glicogen, fiind stocata sub forma de grasime."

      CARDIOPATIILE: "Stim in prezent ca factorul favorizant al cardiopatiei este un anumit tip de colesterol (cel numit LDL), precum si inflamatia. Oamenii de stiinta au aflat de ce se inatampla acest lucru. Si are legatura cu glucoza, fructoza si insulina [...] cand nivelurile de insulina din oraganism sunt prea mari, ficatul nostru incepe sa produca colesterol LDL de tip B. Acesta este un tip de colesterol mai dens si cu dimensiuni mai mici, care se strecoara de-a lungul vaselor de sange, unde este cel mai probabil se prinda si sa ramana lipit. Medicii pot sa masoare mai bine riscul de boala cardiaca daca se uita la raportul trigliceride/colesterol HDL (TG se transforma in LDL tip B) si la valoarea proteinei C reactive. Cand raportul TG/HDL este mai mic decat 2, avem situatia ideala [...] Dat fiind ca inflamatia constituie un factor determinant major al cardiopatiei, masurarea CRP, care creste cu cat inflamatia este mai prezenta in corp, reprezinta un criteriu mai bun de predictie."

      "Cand mancam ce avem ce avem in farfurie in ordinea corecta - legumele primele, proteinele si grasimile dupa legume, iar carbohidratii ultimii, nu doar ca incetinim viteza cu care coboara "blocurile - patratele", dar chiar reducem semnificativ si cantitatea lor, multumita plasei pe care fibra o construieste in intestinul nostru. Cu cat glucoza se strecoara mai lent in fluxul nostru sangvin, cu atat curba glucozei va fi mai plata si cu atat ne vom simti mai bine. Putem sa manacam exact acelasi lucru - dar mancand la sfarsit de tot carbohidratii, va exista o mare diferenta in starea noastra fizica si psihica [...] cand ne reducem glicemia, nivelurile insulinei scad si ele - scadere care precede scaderea in greutate [...] Uneori insa, pancreasul nostru secreta prea multa insulina si se depoziteaza prea multa glucoza, glicemia noastra se prabuseste si se duce sub  nivelul ei normal - hipoglicemie reactiva." 

      "Numeroasele denumiri ale zaharului de pe o lista de ingrediente: SUCROZA, GLUCOZA, FRUCTOZA, GALACTOZA, DEXTRINA, DEXTROZA, MALTODEXTRINA, MALTOZA, caramel, miere; NECTAR de agave; SIROP de porumb sau concentrat solid din sirop de porumb (cu continut ridicat de fructoza - HFCS), sirop de agave, sirop de orez brun, sirop de artar, sirop de malt, sirop de orez, sirop auriu; zahar din sfecta de zahar, zahar si seva din trestie-de-zahar, zahar din extract de struguri, zahar de cocos, zahar din curmale, zahar brun, zahar auriu, zahar cristalizat, zahar brut, zahar pudra, zahar nerafinat muscovado si panela; cristale din seva de trestie-de-zahar; malt din orz, fructe zdrobite, fructe presate; CONCENTRAT din suc de fructe, concentrat din piure de fructe, concentrat solid din sirop de glucoza. Daca zaharul apare printre primele 5 ingrediente, asta insemna ca buna parte din acel aliment consta din zahar (si poate provoca un varf glicemic)"

      [MEDIMPACT AG]: Cartea lunii 09/2024 ~ Rating: 7,5/10 ✩




Comentarii