Cafea şi cărți [0.1] Totul despre cafea

      "Cafeaua este una dintre cele mai consumate bauturi din lume, putini stiu insa ca exista mai multe specii de arbori de cafea, ce produc peste 25 de tipuri de cafele. Cele mai populare sunt cafeaua arabica si cafeaua robusta, cultivate in special in America Centrala si de Sud, India si Africa. Mai mult de trei sferturi dintre tipurile de cafea produse pe Glob fac parte din categoria Arabica, in timp ce restul intra in categoriile Robusta, Liberica sau Maragogype. Exista diverse arome de cafea Arabica produse din acelasi tip de boabe, diferenta facand-o regiunea in care au fost cultivate. Varietatea aromelor este data de solul pe care cresc si schimbarile climatice din regiunea geografica respectiv." 

      "Potrivit celei mai cunoscute legende, cafeaua a fost descoperita în Etiopia, unde niste pastori au observat ca turmelor le pierea somnul dupa ce serveau o masa din arborii de cafea. O alta legenda spune ca un predicator arab a fost alungat în deșert impreuna cu adepții săi si lasati să moară de foame . În disperare de cauza, Omar s-a apucat sa fiarba si sa manance fructele singurului copac intalnit in cale. În secolul al IX-lea cafeaua era utilizata ca medicament in lumea musulmana, gustul placut transformand-o intr-o bautura populara. Arabii au numit-o Kaweh. Turcii au fost primii care au adoptat-o ca băutură, adaugandu-i si alte condimente (cuișoare, scorțișoară, cardamom și anason)." 

      [1453] - Cafeaua este adusa la Constantinopol de către turcii otomani, unde se deschide prima cafenea din lume, Kiva Han [1475]. [1600] - Cafeaua, adusa în Occident de către negustorii italieni, se impune in randul nobilimii. [1732] - Johann Sebastian Bach compune Kaffee-Kantate, o lovitură data mișcarii populare din Germania, ce urmarea sa previna consumul de cafea printre femei (presupunand ca provoaca sterilitate). [1901] - Chimistul Satori Kato inventeaza prima cafea solubila „instant”. [1903] Importatorul de cafea Ludwig Roselius comercializează prima cafea fara cofeina.

      ☕ CAFEAUA ARABICA: "cafeaua arabica din Etiopia este recunoscuta pentru aroma fina, usoara, rafinata, completata de un iz floral. Pe de alta parte, boabele de cafea arabica din Kenya au un gust mult mai amar si puternic, iar cele din America Latina, si ele usor amare, au aroma de cacao sau alune. Cea mai cunoscuta cafea Arabica este insa cultivata in Columbia si este si cea mai populara printre consumatori, avad o aroma indrazneata, textura mai densa, cu note finale de nuca si cacao."

      ☕ CAFEAUA ROBUSTA: "cunoscuta si sub numele de Canephora, a fost descoperita in Congo si spre deosebire de cea Arabica, este produsa din boabe mult mai usor de crescut, rezistente conditiilor climatice dure, nefavorabile altor specii de arbori de cafea. Aroma cafelei robuste are mai putina personalitate decat cea Arabica, are continut de cofeina redus, insa este mult mai ieftina si in general preferata de producatorii de cafele solubile."

      ☕ CAFEAUA LIBERICA: "dupa cum o recomanda si numele, este originara din Liberia, Africa. Cafeaua Liberica intra si ea in categoria cafelelor „comerciale”, asemanatoare cu cea Robusta ca aroma, dar detine doar 2 % din productia de cafea din lume. Cultivata in zone cu umiditate ridicata si temperaturi cuprinse intre 20 şi 25°C, cafeaua Liberica se gaseste in mare parte in Africa Centrala si de Vest, din Liberia spre Uganda si Angola, dar si in zone unde a fost naturalizata: Seychelles, insulele Andamar si Nicobar, America Centrala, Indiile Occidentale, Brazilia, Columbia sau Venezuela."

      ☕ CAFEAUA MARAGOGYPE: "considerata „elefantul” boabelor de cafea datorita marimii considerabile, este o specie hibrid rezultata prin incrucisarea speciilor arabica si liberica si creste in Guatemala, Brazilia si Mexic, avand o aroma bogata, acra-amaruie, usor acida, potrivita pentru cafelele preparate la filtru sau expresor." 

      ☕ CAFEAUA EXCELSA: 

      - ESPRESSO: este un tip de cafea preparata printr-o metoda de extractie sub presiune a apei fierbinti prin cafea macinata fin. Rezultatul este o bautura concentrata, bogata in arome si cu o crema densa si delicioasa pe partea de sus. Espresso este folosit ca baza pentru o gama larga de bauturi precum cappuccino, latte, macchiato si multe altele. AMERICANO (espresso lung): ESPRESSO MACCHIATO: ; ESPRESSO CON PANA ().

      - CAPPUCCINO: este o bautura clasica italiana care combina espresso, lapte aburit si spuma de lapte. Este una dintre cele mai populare bauturi pe baza de cafea si este cunoscuta pentru stratificarea sa distincta intre espresso, lapte si spuma de lapte. Cappuccino este adesea servit intr-o ceasca de portelan si poate fi decorat cu un praf fin de cacao sau scortisoara.

      - CAFFE LATTE (in italiana): este o alta bautura populara pe baza de cafea care combina espresso, lapte aburit si o mica cantitate de spuma de lapte. Diferenta cheie intre un latte si un cappuccino este cantitatea de lapte si spuma de lapte utilizata. Latte este cunoscut pentru consistenta sa moale si cremoasa si este adesea decorat cu un desen pe partea de sus creat din lapte aburit.; 

      - MACCHIATO (in italiana): este o bautura care combina espresso si o mica cantitate de lapte. Termenul „macchiato” inseamna „murdar” in italiana si se refera la modul in care espresso-ul este „murdarit” sau „patat” cu o cantitate mica de lapte. Exista doua tipuri principale de macchiatos: macchiato cald, care este preparat cu lapte aburit, si macchiato rece, care este preparat cu lapte rece. LATTE MACHIATO: 

      - FLAT WHITE: este o bautura de cafea care a devenit extrem de populara in Australia si Noua Zeelanda si care se bucura de tot mai multa apreciere in intreaga lume. Aceasta bautura combina espresso cu lapte aburit si o mica cantitate de spuma de lapte, dar spre deosebire de cappuccino sau latte, spuma de lapte este mai subtire si nu are o stratificare distincta. Rezultatul este o bautura de cafea cu o textura catifelata, care pastreaza aromele intense ale espresso-ului, dar cu o nota delicata de lapte.

      - CAFFE MOCHA (in italiana): este o bautura de cafea care combina espresso, lapte aburit, spuma de lapte si sirop de ciocolata. Rezultatul este o bautura bogata si delicioasa, cu aromele intense de cafea si ciocolata care se completeaza perfect. Mocha este adesea decorat cu o lingura de frisca sau cu un varf de cacao pudra pentru a adauga o nota suplimentara de dulceata si indulgenta. MOCHACCINO: 

      - IRISH COFFEE:

      - FRAPPE: ; ICE COFFEE:

      - 

      Surse: https://cafea.ro/tipuri-de-cafea/

      https://espressorcafea.ro/tipuri-de-cafea


Comentarii